Montserrat Ponsa, Societat Coral Amics de la Unió i Editorial Alpina, Medalles de la Ciutat 2014

El lliurament, com cada any, es farà en un acte públic el proper mes de desembre al Teatre Auditori de Granollers

20 de Octubre 2014
Una persona, Montserrat Ponsa i Tarrés; una entitat, la Societat Coral Amics de la Unió; i una empresa, l'Editorial Alpina rebran aquest any la Medalla de la Ciutat de Granollers. L'inici de l'expedient per atorgar aquest guardó, acordat per la Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Granollers, es veurà en el proper Ple municipal previst per dimarts 28 d'octubre. L'acte de lliurament, com cada any, es farà en un acte públic el proper mes de desembre al Teatre Auditori de Granollers.
 
Montserrat Ponsa
 
Es distingeix Montserrat Ponsa i Tarrés (El Pont de Vilomara, 1937), per la seva defensa de la justícia social, la pau i els drets humans, que s'ha manifestat en una llarga activitat pública, per exemple, en la Marxa per la Pau en contra de la guerra i les armes nuclears que la va portar per diversos països del món el 2009, com a col·laboradora de la Fundació Cultura de Pau, fruit de la qual va escriure el llibre Caminos de paz. El seu compromís ciutadà ja es va manifestar, especialment durant la transició, amb la seva preocupació per l'ensenyament públic i la defensa de la llengua i la cultura catalana, compartides amb el seu marit, Oriol Muntanya i Tuset, Medalla de la Ciutat 2005. Convençuda que un altre món és possible, ha demanat el diàleg per solucionar els conflictes i ha reclamat la força de la ciutadania per canviar el món. Va ser jutgessa de pau a l'Ametlla del Vallès, membre del Patronat de la Fundació de l'Orquestra de Cambra de Granollers durant més de vint anys i ha col·laborat amb France Libertés-Fondation Danielle Miterrand. També ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació. Actualment, Montserrat Ponsa forma part del Comitè Assessor de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau i del comitè d'ètica en la investigació clínica de l'Hospital General de Granollers, institució de la qual també ha presidit l'Associació de Voluntaris. Des de fa uns anys també es voluntària de la Fundació Oncovallès. 
 
Amics de la Unió
 
Es distingeix la Societat Coral Amics de la Unió, entitat nascuda a Granollers l'any 1877,  integrada en el moviment associatiu impulsat per Josep Anselm Clavé, fundador a Catalunya dels cors claverians. Al llarg de 137 anys, l'entitat s'ha mantingut profundament arrelada a la ciutat i compromesa amb la cultura del país, i ha transmès l'amor per la música i el cant coral a diverses generacions de granollerins i granollerines.  
L'any 1996, la creació de l'Escola de Música al si de l'entitat va comportar una modernització i un creixement que actualment es tradueixen en una escola coral integrada per vuit grups amb tots els ventalls d'edat -al capdamunt de la qual se situa el Cor Infantil, la formació amb més projecció internacional-; centenars d'alumnes de Granollers, comarca i més enllà; i diverses orquestres de diferent nivell. Música i cant coral són les eines de treball d'una entitat que promou la formació en valors de la persona, tenint ben present també el rigor i la professionalitat. La Societat Coral Amics de la Unió és l'entitat més antiga per la ciutat i actualment està presidida per Marina Garrell.  
  
Editorial Alpina
 
Es distingeix Editorial Alpina (a la foto el seu director, Martí Nadal) pel seu compromís amb el país i amb Granollers, més enllà de la lògica empresarial, en una trajectòria que s'estén des de fa gairebé setanta anys. Aquesta petita editorial granollerina va possibilitar que molts catalans descobrissin els seu entorn amb l'edició de mapes i llibres relacionats amb l'excursionisme i va fer una aposta per posar en català els noms en els mapes ja des de la dècada dels quaranta, en ple franquisme.
Alpina, fundada, entre d'altres, pel geògraf Salvador Llobet, s'ha sabut envoltar de molts col·laboradors que fan un excel·lent treball de camp per a l'elaboració de les seves publicacions de cartografia. Aquesta tasca artesanal l'ha sabut compaginar amb la realització completament digital del seus mapes, oferint uns productes d'alt nivell. En els darrers temps, l'editorial, dirigida per Martí Nadal, ha apostat per la publicació de narrativa local i comarcal, sota el segell "Marcòlic".