L'artista de Cardedeu Jordi Aligué obre la segona temporada de la Sala Ciutat amb l'exposició "Referències"

La inauguració va fer-se dijous 29 de setembre i es podrà visitar fins al 27 de novembre

28 de Setembre 2011
+

La Sala Ciutat acull l'exposició "Referències" de Jordi Aligué, artista visual interdisciplinari de Cardedeu que mostra la seva producció més recent, centrada en el treballs fotogràfics i acompanyat de l'obra d'amics artistes.

 S'obre així la segona temporada de la Sala Ciutat del Centre Cultural de Granollers, un espai dedicat a la difusió de l'obra i dels artistes i col·lectius artístics vinculats al territori.

 "Referències" mostra una quarantena de fotografies seleccionades per l'artista, de paisatges reals d'Itàlia, el nord d'Espanya i Catalunya, amb els quals estableix una relació personal. Alhora, Aligué s'acompanya dels seus amics personals, Joaquim Chancho, Toni Cumella, Pep Fajardo, Carles Hac Mor, María Helguera, Agustín Ibarrola, José Ibarrola, Gemma Nogueroles, Humberto Rivas, Benet Rossell, Vicenç Viaplana i Ester Xargay, cadascun dels quals mostra, a través d'una obra, el seu lligam amb Aligué.

 L'exposició es podrà visitar fins al 27 de novembre; el diumenge 6 de novembre hi haurà l'oportunitat de compartir una estona amb Jordi Aligué, en l'activitat "Un aperitiu amb l'artista", que es farà al Centre Cultural a les 12 del migdia.

 Sobre l'exposició

 "Jordi Aligué ens sorprèn ara amb un nou llenguatge creatiu, la fotografia, i s'endinsa en una disciplina més del seu itinerari artístic que abraça des de la pintura al gravat, des de la poesia a l'acció. Amb un llenguatge propi i madur, la imatge fotogràfica esdevé l'ull ideal per fixar la seva manera de mirar per veure. Allunyat de les modes i amb una empremta genuïna, traspua una gran sensibilitat. La seva mirada fotogràfica mostra un singular equilibri en les composicions i ens fa viure, amb una serenor una mica inquietant, una realitat impregnada de textures suggerents, de cromatismes i volumetries; una manera molt pictòrica de capturar una realitat on la seva experiència vital és present i essencial, com en tot el seu treball artístic.

A través d'una quarantena de fotografies seleccionades per l'artista, podrem descobrir els paisatges d'Aligué amb els quals trava una particular relació personal. Els paisatges reals, els viscuts i visitats, són escenaris que l'artista capta i sublima damunt el paper, esculpint la llum de la realitat i amb un tractament quasi pictòric. Petits moments carregats d'intensa estima que es traspua en la subtilesa del color o en la degradació dels blancs i negres, però també els paisatges humans que podem entreveure en el seguit de retrats de persones que l'artista fa aflorar a través del seu ull fotogràfic, jugant amb la duresa dels negres, amb la contraposició dels blancs i amb tot el ventall dels grisos. I, finalment, els paisatges personals de l'artista, els que ha anat fent acompanyat del seus referents, amics i companys d'art amb qui ha anat construint un camí teixit de complicitats.

 L'exposició suggereix les relacions, subtils, que podem entreveure en tota obra d'Aligué i que en són indestriables: els llocs -Itàlia, el nord d'Espanya i, evidentment, Catalunya-, les persones, i els companys d'art, artistes de primer ordre i amics personals als quals Aligué cedeix un espai de la mostra per continuar, amb ells, fent camí. Joaquim Chancho, Toni Cumella, Pep Fajardo, Carles Hac Mor, María Helguera, Agustín Ibarrola, José Ibarrola, Gemma Nogueroles, Humberto Rivas, Benet Rossell, Vicenç Viaplana i Ester Xargay, presenten una obra seva per fer evident la relació, la referència amb Jordi Aligué.

Sobre l'artista

Jordi Aligué neix el 10 de gener de 1953 al barri del Clot de Barcelona. Actualment viu i treballa al poble de Cardedeu. És artista interdisciplinari i investigador, autodidacta i professor de dibuix, pintura i gravat. Durant la seva llarga trajectòria ha mostrat la seva obra a Catalunya, Espanya, França, Itàlia, Japó i Suècia. Ha participat a les fires d'art de Bari, Basilea, Barcelona, Bolonya, Londres i Arco, de Madrid. Ha format part del col·lectiu “Esclat Gris-80” i de la direcció i coordinació de l'espai d'art “Artual” de Barcelona. Ha publicat tres llibres de poesia: Constructora de somnis, La mà a l'ombra i El Sot de l'Om. És editor de la col·lecció d'obra gràfica Petjades d'Art. Ha format part de la direcció de l'associació cultural “Besllum”. Ha estat codirector del projecte “Cardedeu amb l'Art Vigent 2004-2008” i actualment és director artístic de Vallgrassa, Centre Experimental de les Arts al parc del Garraf.