L'Ajuntament planteja actuacions per reactivar el sector agrari local

La producció i comercialització de productes de proximitat, entre les claus per dinamitzar el teixit agrari local

06 de Març 2013
+

L'Ajuntament de Granollers vol acompanyar el sector agrari en un procés que faci possible que Palou esdevingui un espai d'oportunitat econòmica incrementant, entre d'altres, la producció i la comercialització de productes de proximitat.

Segons una anàlisi de l’activitat agrària elaborada per l’Ajuntament, la superfície agrícola actual de Granollers és pràcticament la meitat de la de l’any 1982, i el nombre d’explotacions agràries no arriba a una quarta part en relació al mateix any. No obstant això, aquesta tendència a la baixa s’ha moderat en els darrers anys i avui la ciutat disposa encara d’unes 350 hectàrees de conreus, el 80 % de les quals protegides pel planejament urbanístic municipal.

Cinc productors de Granollers que viuen de l'agricultura

Malgrat que el 40 % d’aquest sòl agrícola és potencialment de regadiu, els cultius majoritaris són cereals o altres conreus extensius que requereixen poca dedicació, però que generen uns rendiments per hectàrea molt baixos i dependents dels ajuts europeus. Altres cultius amb més valor afegit, com la mongeta del ganxet, el calçot o l’horta hi tenen certa presència, però és avui reduïda i sovint encaminada a l’autoconsum. L’activitat ramadera també és present a Granollers, amb tres granges de mida considerable, si bé també ha disminuït en els darrers anys. Així doncs, de les 50 explotacions agràries que, segons el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural declaren portar terres a Granollers, només unes 10 viuen principalment del sector i, d’aquestes, només 5 són de Granollers.

Un altre aspecte destacable en relació a l’activitat agrària és l’elevadíssima fragmentació de la propietat, amb 292 propietaris de sòl agrícola. Les anàlisis fetes indiquen que menys del 30 % de les terres són explotades pel seu propietari i que, en la majoria de casos, les terres són cedides a tercers de forma precària, sense acords formals que ofereixin garanties de continuïtat a les explotacions.

Malgrat aquests indicadors del poc dinamisme del teixit agrari local, el context socioeconòmic actual pot oferir noves oportunitats al sector, tant des del punt de vista de la producció, en què s’observa un augment d’iniciatives encaminades a produir aliments diferenciats i encaminats al mercat local; com des del punt de vista del consum, amb un mercat proper i cada cop més receptiu als productes de proximitat.

Pla estratègic de dinamització agrària

En aquest context l’Ajuntament es planteja elaborar un Pla estratègic de dinamització agrària amb la participació de productors, propietaris, institucions i experts, que permeti contribuir a professionalitzar el sector, augmentar el rendiment de les explotacions, dinamitzar el mercat local, fomentar els circuits curts de comercialització i, en definitiva, generar llocs de treball. Es tracta d’incidir en el valor estratègic de l’espai agrari des de la perspectiva socioeconòmica, a més de reconèixer-ne i preservar-ne els valors ambientals i socioculturals.

Entre les actuacions que ja s’han desenvolupat en aquesta línia hi ha la elaboració d’un sistema d’informació geogràfica de l’activitat agrària, la utilització d’un saquet de mongetes del ganxet com a regal institucional de l’Ajuntament, el disseny i registre de la marca "Productes de Palou", aprofitant un segell trobat en un certificat de 1843 de l'Ajuntament de Palou en què es feia constar el pas d'un ramat per Palou, o el Primer Cicle de la Mongeta del Ganxet que es va desenvolupar a l’octubre i el novembre de l’any passat.

Altres línies d’actuació previstes són la participació en un projecte de conservació i difusió de llavors tradicionals en col·laboració amb diferents entitats de la comarca que ja estan treballant en aquest àmbit, l’elaboració d’una anàlisi del potencial econòmic de Palou, i la facilitació de contractes d’arrendament o acords formals entre propietaris i productors.

Totes aquestes tasques es desenvolupen amb el suport del Servei d'Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu.

Per a més informació adreceu-vos a:

productesdepalou@ajuntament.granollers.cat

Can Muntanyola. Centre de Serveis a les Empreses

Telèfon: 93 861 47 83