L'Adoberia. Centre d'Interpretació històrica del Granollers Medieval, premi especial de Patrimoni 2010

L'Adoberia i un treball de recerca sobre Roca Umbert, guardonats amb els Premis Bonaplata

14 de Desembre 2010
+

Els Premis Bonaplata són un reconeixement a la recuperació del patrimoni industrial amb l’objectiu de sensibilitzar l’opinió pública sobre la importància del patrimoni industrial, testimoni de la nostra història. La divuitena edició del Premis Bonaplata, organitzats per l'Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya, han distingit cinc categories de premis: patrimoni, estudis, rehabilitació, béns immobles i béns mobles. En aquesta edició l'Adoberia. Centre d'Interpretació històrica del Granollers Medieval ha rebut el Premi Especial de Patrimoni, que reconeix la contribució a la valoració del patrimoni  industrial en els aspectes de difusió, promoció i didàctica. Igualment s'ha reconegut amb un accèssit, i dins la modalitat de Premi Estudis, el treball d'Alfredo Cela Rodríguez: Roca Umbert, tindràs pa per tota la vida. Un estudi de cas Roca Umbert a Granollers (1936-1991), un treball de recerca centrat en la vida quotidiana de la fàbrica i basat en testimonis orals. Els premis van ser lliurat aquest dilluns 13 de desembre en un acte celebrat al Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya.

L'Adoberia. Centre d'Interpretació història del Granollers medieval va optar al premi, conscients del treball realitzat tant en les accions de recerca arqueològica, adequació arquitectònica i musealització de les restes, com pels treballs posteriors de difusió en el camp de la didàctica escolar. Així mateix per l'impuls dedicat a la creació de la Xarxa d'Adoberies històriques de Catalunya, una xarxa que sota el lema "la Pell de Catalunya" uneix Granollers, Igualada, Vic, Tàrrega i Lleida, municipis que conserven importants testimonis i restes patrimonials relacionades amb les adoberies antigues de caràcter històric, moltes d'elles convertides, avui, amb museus, centres d'interpretació o espais patrimonials i posats a l'abast del públic.

El Premi Extraordinari dels Premis Bonaplata reconeix així la contribució de L'Adoberia i de Granollers en la restauració i reivindicació del patrimoni industrial, en les accions en el camp de la didàctica del patrimoni industrial i tècnic, la promoció i la difusió d'aquest patrimoni amb amb col·laboracions i accions ben diverses, des de presència en mitjans fins a activitats per a diferents públics.  El jurat ha valorat molt positivament la integració de les restes dins d'un centre d'interpretació del conjunt de muralla i adoberia, ubicat en un espai soterrani d'un edifici de nova construcció i la seva inclusió dins el projecte museogràfic de ciutat. També realça les dificultats tècniques que s'han hagut de salvar i com s'han resolt els espais, els desnivells i la il·luminació, que acaben transformant el centre en un espai molt singular. El Premi, que reconeix la tasca de l'equip format pels tècnics del Museu de Granolllers, l'arquitecte Marc Quintana director de l'obra i de l'empresa al càrrec de la museografia Trasversal Produccions Culturals, consisteix en un diploma acreditatiu de reconeixement. També amb motiu dels Premis Bonaplata s'edita un monogràfic dedicat exclusivament a la convocatòria de l'any corresponent. Es tracta d'un recull descriptiu de les obres presentades als Premis Bonaplata, posant èmfasi a les candidatures guanyadores, ressaltant els motius pels quals han assolit el Premi.

6.181 visitants, en un any, a l'Adoberia

El passat 17 de desembre de 2009 s'inaugurava i obria al públic l'Adoberia. Centre d'Interpretació històrica Granollers medieval.  En un any, l'Adoberia s'ha convertit en un espai emblemàtic de Granollers, on es pot descobrir i resseguir la història urbanística, social i econòmica de la ciutat, explicada al voltant d'una antiga adoberia que va estar en funcionament del segle XVI al XVIII. El Centre d'Interpretació està obert divendres i dissabtes, a la tarda, i els diumenges, al matí. També es pot visitar a hores convingudes per a grups concertats i en horari escolar per a grups.
En aquest primer any en funcionament, l'Adoberia  ha rebut 6.181 visitants (dades  del 17 de desembre de 2009 al 30 de novembre de 2010). D'aquests, 4.119 han visitat el centre en horaris de cap de setmana, la majoria han estat persones adultes majors de 14 anys – 3.518 – i 601 han estat nens i nenes menors de 14 anys. Així mateix cal destacar les 228 persones que han participat en les dues nits a l'Adoberia, visites teatralitzades nocturnes a l'espai, que en la darrera ocasió va reunir 156 persones. D'altra banda un total de 1.274  persones han participat a les visites guiades i 560 alumnes de primària i secundària de Granollers han gaudit del programa d'activitats didàctiques: viure a la ciutat medieval, el govern de la ciutat o els adobers altres gremis de la ciutat.

Un treball de recerca sobre Roca Umbert rep un accèssit en la modalitat d'estudis

El treball de recerca centrat en el coneixement de la vida quotidiana d'una indústria tèxtil cotonera  i que pren com exemple la fàbrica de Roca Umbert ha rebut un reconeixement en la modalitat d'Estudis. El jurat ha valorat el treball per tractar-se d'una recerca sobre la quotidianitat a partir de les fonts orals, així com la capacitat de treball del seu autor Alfredo Cela Rodríguez que ha plantejat la recerca com un capítol de la seva tesis doctoral. El treball, que duu per títol A Roca Umbert tindràs pa per a tota la vida. Un estudi del cas: Roca Umbert a Granollers (1936-1938) vol revaloritzar el patrimoni industrial tangible i intangible de l'antiga fàbrica a través del coneixement de les experiències viscudes: les condicions de vida dels treballadors, les relacions interpersonals, la incidència dels esdeveniments històrics i com van afectar la vida dels treballadors són presents en l'estudi que s'ha basat tant en les fonts orals com en la recerca en els arxius de l'empresa.