L’ACM i la FMC impulsen el moviment de ciutats per la pau a Catalunya

El municipalisme català tindrà veu a la 8a Conferència General d’Alcaldes per la Pau, aquest mes d’agost a Hiroshima, representat per l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral

26 de Juliol 2013
+

Els presidents de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, Miquel Buch, i de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor, s’han reunit amb l’alcalde de Granollers i vicepresident d’Alcaldes per la Pau, Josep Mayoral, per avançar en l’articulació dels municipis catalans adscrits a Mayors for Peace i preparar la Conferència General de l’entitat que se celebrarà el proper mes d’agost a Hiroshima.

L’objectiu és que el municipalisme català tingui veu en aquesta reunió, destacant el paper essencial que tenen els governs locals, l’administració més propera a la ciutadania, en el foment de la convivència, la cohesió i la inclusió social. Amb programes compartits amb la ciutadania, fent èmfasi en l’educació per la pau i treballant en projectes de cooperació amb altres ciutats. Perquè és a la ciutat on es manifesten els problemes globals considerats fonamentals, com les migracions o el canvi climàtic, i és des de les ciutats que es treballa per cercar-hi solucions innovadores, adaptades a cada cas.

Aquesta experiència en la recerca de solucions als conflictes dins la pròpia ciutat esdevé un valor que permet treballar amb altres ciutats projectes de construcció de pau de caire més global. El treball en xarxa amb altres ciutats i altres territoris permet compartir experiències i bones pràctiques i cercar solucions compartides a problemes comuns. D’aquesta manera, les ciutats han de participar en l’agenda internacional per al desenvolupament i la construcció de la pau.

Mayors for Peace

Una de les entitats que treballen en aquest àmbit és Mayors for Peace, l’organització municipalista més gran del món. Agrupa més de 5.600 ciutats de 157 països i regions d’arreu del món, que representen més de 1.000 milions d’habitants. L’entitat compta amb 300 municipis adherits a Espanya, 200 dels quals són pobles i ciutats de Catalunya.

L’entitat, a través de la Campanya Visió 2020, treballa per fer sentir la veu dels ciutadans i urgir als governs que acordin mesures encaminades a l’abolició de les armes nuclears al món. Partint de l’experiència de la destrucció que van patir les ciutats d’Hiroshima i Nagasaki, de les conseqüències humanitàries de les armes nuclears i de la gran quantitat de despesa que representa mantenir els arsenals, proposa deixar dependre d’un sistema de seguretat basat en la dissuasió i cercar un sistema basat en la resolució pacífica dels conflictes. 

Alcaldes per la Pau celebra la 8a Conferència General del 3 al 6 del proper mes d’agost a Hiroshima. En aquesta reunió es definiran les principals línies d’actuació de l’organització durant els propers quatre anys, encaminades a enfortir l’entitat, sensibilitzar l’opinió pública mundial sobre la necessitat de l’abolició de les armes nuclears i aconseguir l’acord dels estats per a la celebració d’una convenció sobre armes nuclears. 

Els representants de l’ACM i la FMC, en nom del municipalisme català, donen suport a Granollers com a ciutat executiva de Mayors for Peace i manifesten el desig de tenir veu en la Conferència General que tindrà lloc del 3 al 6 d’agost a Hiroshima, a través de la participació de l’alcalde de Granollers Josep Mayoral, vicepresident de l’entitat. També comparteixen la necessitat d’estructurar el treball regional de l’entitat i, donen suport a  la creació de la xarxa de ciutats per la pau a la Mediterrània que proposa Granollers.

L’ACMC i la FMC es comprometen a impulsar el moviment de ciutats per la pau a Catalunya, amb la signatura d’acords amb Alcaldes per la Pau, la promoció de l’adhesió dels municipis catalans a l’entitat i donant suport a les activitats de sensibilització organitzades per les ciutats. L'ACM i la FMC treballaran per articular la secció catalana d'Alcaldes per la Pau integrada pels 200 municipis catalans associats a Mayors for Peace.