Granollers és una de les guanyadores del concurs "Capital de la biodiversidad"

La Fundación Biodiversidad convoca aquest concurs amb l'objectiu de reconèixer els ajuntaments que implementen mesures i projectes amb l'objectiu de pal·liar la pèrdua o augmentar la biodiversitat en els seus municipis.

21 de Juliol 2011
+

Aquest migdia s'han lliurat a Madrid els premis del concurs "Capital de la biodiversidad", un concurs  europeu d'un projecte LIFE+ on han presentat candidatura un total de 400 ajuntaments d'arreu d'Europa. En el concurs nacional, la ciutat de Granollers ha resultat guanyadora en la seva categoria ( entre 30.001 i 200.000 habitants ),  per davant de capitals de província com  Lleida (2n premi) i Orense (3r premi),  És la primera ocasió que una localitat catalana guanya alguna de les categories d'aquest prestigiós concurs convocat per la Fundación Biodiversidad i els seus socis europeus Deutsche Umwelthilfe i a Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), entre d'altres.

Reconeixement a la feina feta en favor de la biodiversitat a Granollers

El premi ha reconegut la trajectòria de Granollers en matèria de conservació de la natura, especialment el fet que el municipi ha restaurat en la darrera dècada una superfície de 474.820 m2 d'espais naturals.

El jurat tècnic del concurs, format per experts i científics del món de la biodiversitat i la sostenibilitat,  ha valorat molt positivament accions i projectes com ara:

- les polítiques de protecció urbanística del patrimoni natural,
- els diversos acords de custòdia signats per a la conservació del territori
- els projectes de rehabilitació fluvial per a la millora de la biodiversitat del riu Congost
- la restauració d'espais forestals com Can Cabanyes i la Font del Ràdium,
- la recuperació del parc fluvial i la naturalizació del parc Lledoner
- els projectes de creació de refugi per a la fauna (aiguamolls, basses i altres hàbitats dissenyats per ocells, amfibis i rèptils)
- les activitats d'educació ambiental organitzades des de l'Ajuntament i el Museu de Ciències Naturals
- el seguiment de la biodiversitat que es realitza al municipi

Funcionament del concurs

El concurs estableix 4 categories en funció del nombre d'habitants: menys de 5.000 habitants, entre 5.001 i 30.000 habitants, entre 30.001 i 200.000 habitants, i de més de 200.000 habitants.  Per a cadascuna de les categories es seleccionen 3 guanyadors. D’entre ells, només un aconsegueix el reconeixement de “Capital de la Biodiversitat”, que enguany ha resultat ser Puebla de Sanabria, municipi de la província de Zamora que havia guanyat la categoria de menys de 5000 habitants.

Els ajuntaments interessats en participar-hi havien de complimentar un qüestionari dividit en cinc capítols: ús del sòl; espais verds; biodiversitat en l’agricultura, els boscos i les masses d’aigua; comunicació, educació i participació; i seguiment de la biodiversitat (indicadors).

El qüestionari consta de 36 preguntes: 18 es refereixen a l’aplicació de polítiques i mesures per a la protecció de la biodiversitat en el municipi; 8 estan relacionades amb projectes duts a terme per l’ajuntament, i les 10 restants són indicadors que mesuren la biodiversitat del municipi. Un jurat format per cinc membres representants de diverses entitats relacionades amb la biodiversitat, les polítiques de sostenibilitat, les competències dels ajuntaments i la participació ciutadana valora el qüestionari sobre un total de 100 punts.

D'acord a les declaracions del jurat del concurs, Granollers ha resultat guanyadora de la categoria més renyida i que comptava amb més participants. El municipi de Palau-solità i Plegamans (Vallès Occidental ) ha quedat segon classificat en la seva categori a entre (5.001 i 30.000 habitants ).