Es presenta la nova temporada d'exposicions de l'Espai d'Arts de Roca Umbert

Vacca, David del Hierro, Montserrat Moliner, Cristina Núñez, Anne Bernard, Rosa Amorós i els artistes residents són els creadors que mostraran la seva obra en les 6 exposicions de la temporada a la Sala Zero

09 de Febrer 2015
+

L'Orquestra Electrònica del Vallès i Vacca enceten la temporada 2015 amb la instal·lació sonora "L'OOEEVV presenta Speech de Vacca", una instal·lació que genera música en funció del so emès davant d'un micròfon. La peça es podrà visitar fins al 20 de febrer.

Després, David del Hierro exposarà "Força, equilibri, valor i seny", un projecte plàstic d'emoció i superació basat en els castellers. Del Hierro va iniciar el projecte l'any 2013 amb l'objectiu d'aconseguir plasmar plàsticament la intensa emoció que transmeten les colles en el moment d'aixecar un castell. Passant per diverses fases de creació, dibuixos a partir de fotografies, pintura a l'oli, treball a l'estudi, dibuix al natural... l'artista ha utilitzat els assajos i les actuacions dels Xics de Granollers com a font de creació. L'exposició es veurà del 13 de març a l'11 d'abril.

La següent exposició, del 7 al 30 de maig, és "Intento de asesinato" de Montserrat Moliner. Una mostra en què l'autora, amb la premissa de parlar de la feina i el treball a partir del tancament d'una fàbrica, vol superar la metàfora sobre el desmantellament, la precarietat, l'enginy i la necessitat anant més enllà d'aquesta saturació. A partir de fotografies i dibuixos de diferents moments, actuals i de fa molts anys, l'artista proposa una mena de joc per deixar-se portar a molts llocs o al no-res.

Enguany, l'exposició col·lectiva dels artistes residents a l'Espai d'Arts presenta una novetat, serà la primera mostra que s'organitza sota els conceptes i la direcció d'un professional extern i del territori. En aquesta primera ocasió, la curadora i crítica d'art Mercè Alsina serà l'encarregada de comissariar "Col·lisions (en les fronteres del que coneixem)", amb el propòsit de visualitzar els límits entre mons en què es produeixen les col·lisions en l'experimentació artística. Amb la dificultat de posar de costat l'obra de més d'una dotzena d'artistes amb interessos i estètiques molt diverses, Alsina parteix d'aquest obstacle per convertir-lo en el nexe argumental que permeti aproximar-se als diferents treballs que estan fent els artistes residents. Els creadors que actualment fan residència a Roca Umbert i que participaran a la mostra col·lectiva són: Sylvie Bussières, Cristina Núñez, Pau Farell, Carles Azcón, Ruben Torras, Quim Rueda, Aldo Urbano, Gemma Vidal, Pere Vilardebò, Arnau Bellavista, Ermisenda Soy, Mar Aumedes, Pol Aumedes i Ramon Aumedes. "Col·lisions" es podrà veure entre el 18 de juny i l'11 de juliol.

Entre el 24 de setembre i el 17 d'octubre, es mostraran els treballs resultants del taller d'autoretrat impartit per Cristina Núñez a nois i noies de 14 a 20 anys, alguns d'ells en risc d'exclusió social. "TNG Teenager Granollers", organitzat conjuntament entre l'Espai d'Arts, el Gra i Serveis Socials de l'Ajuntament, és el nom del projecte amb què l'artista, que va ser heroïnòmana i que va fer servir l'autoretrat fotogràfic com a eina creativa i terapèutica, desenvoluparà entre febrer i maig amb adolescents i joves de Granollers. Amb la intenció de potenciar l'autoestima, l'autonomia i enfortir la personalitat dels joves i adolescents, l'artista planteja una exploració a través de la fotografia de tots els aspectes que conformen la vida dels adolescents, per crear un projecte autobiogràfic. Amb el seu mètode personal de treball, "The Self-Portrait Experiencie", Núñez ha impartit cursos d'autoretrat arreu del món, sobretot a col·lectius com ara interns de presons, líders d'empreses i agents culturals.

Tancarà l'any "L'instint encara", una mostra en què, de la mà de la quebequesa Anne Bernard i de la catalana Rosa Amorós, es posa en valor un art humanista que aprofita l'impuls del gest i la veu de la matèria . En un moment en què preval un art analític i d'extrema atenció a l'impacte social de les noves tecnologies, les artistes es recreen en formes orgàniques i atzaroses, una des del dibuix i el collage i l'altra des de la pintura i la ceràmica. L'estètica que en resulta no és preciosista sinó brutal, fins i tot violenta i plena d'energia, però d'una pertorbadora qualitat i intensitat poètica. La mostra es veurà del 5 de novembre al 5 de desembre.

Activitats paral·leles, accions formatives i promoció del treball dels artistes residents

La nova temporada de l'Espai d'Arts inclou més d'una vintena d'activitats lligades a les exposicions, amb tallers familiars, xerrades, visites dinamitzades, accions participatives..., a més de les activitats formatives de l'Aula d'Arts i Pensament Contemporani i les activitats didàctiques proposades a escoles i instituts. Enguany pren especial interès la programació "Dimecres oberts a la Miranda", en què es presenten projectes que s'estan produint actualment a Roca Umbert.

D'altra banda es continua amb la dinamització dels espais expositius el Mur i l'Aparador, que es destinen a mostrar peces i creacions dels residents.

Participació a la fira internacional Arts Libris de Barcelona

L'edició, al llarg dels darrers anys, de nombrosos llibres objecte i catàlegs a l'Espai d'Arts, és el motiu pel qual el centre ha estat cridat a participar a la propera edició d'Arts Libris, la fira internacional de l'edició contemporània. Una desena de llibres objecte editats arran de diverses exposicions - Sylvie Bussières, Enric Maurí, la col·lectiva "No nos cabe tanta muerte", Jaume Parera... -, es mostraran a Arts Libris entre el 23 i el 26 d'abril a l'Arts Santa Mònica de Barcelona. L'Espai d'Arts mostrarà durant quatre dies les seves edicions a professionals d'aquest àmbit, no només a editors, llibreters i galeristes de prestigi, sinó també a col·leccionistes i amants del llibre de tot Europa.