Donació de tres obres de Jordi Benito al Museu de Granollers

L'Ajuntament agraeix en un acte públic el gest de la família

25 de Gener 2012
+

 La família de Jordi Benito ha fet donació de tres obres de l'artista granollerí a la ciutat, que s'afegeixen a les que ja integren el fons d'art contemporani del Museu de Granollers, avui, la institució amb més obra d'aquest significatiu artista català.

La família Benito Verdaguer, hereva del llegat de Jordi Benito, dóna, concretament, tres de les seves darreres obres, exposades l'estiu de 2008 a l'última mostra de l'artista, a la galeria d'art barcelonina 9MA, d'Òscar Pàmies.

Són tres instal·lacions amb neons vermells i blaus que expressen fórmules matemàtiques i són significatives de la darrera etapa artística de Benito, que a partir de l'any 2000 va incorporar el neó a la seva obra. Les tres obres en complementen dues de la sèrie "Neons" adquirida pel Museu l’any 2005: La cadira de déu (2005) i Voici... (2005) i se sumem a les onze obres que conformen el fons Jordi Benito conservat al Museu de Granollers (http://www.jordibenito.cat/Fonsmdg.html)

 

Jordi Benito (Granollers 1951- Barcelona 2008) ha estat un del pioners de l'art conceptual català i és avui un dels artistes granollerins més reconeguts en l'àmbit internacional. La seva dilatada trajectòria el va dur d'uns inicis relacionats amb l'art pobre cap a  l'accionisme, molt vinculat al bodyart. Va formar part activa del Grup de Treball i va esdevenir un dels artistes cabdals de les performancesa Catalunya, que acabaran derivant cap a les gran instal·lacions dels darrers temps.

El seu univers creatiu té com a constants que se sobreposen o s'alternen la música de Wagner, el mite del toro, els pianos..., i, més recentment, les matemàtiques. Jordi Benito combina les fórmules algebraiques i logarítmiques amb els mots, unint brillantment dos llenguatges per expressar-se i reflexionar al voltant de grans conceptes com la mort, el sacrifici o la incertesa de la vida i de l'art com a mitjà d'expressió.
 
Benito va estar sempre molt lligat a la vida cultural de Granollers i, sobretot, al Museu, des dels inicis artístics, amb les primeres accions en el marc de l'aleshores incipient moviment conceptual: "Muntatge al carrer" (1971, plaça Porxada) o "Descoberta Frégoli" (1972, Casa Brusi) o les accions a la Casa de Cultura Sant Francesc l’any 1973, fins a la participació activa als inicis del Museu de Granollers, amb el petit grup d'artistes i personalitats que planificaven i realitzaven les propostes expositives d'art contemporani, com la recentment rememorada "ACC1. Miró,Tàpies i Brossa" l'any 1977 o les propostes expositives a la quarta planta.

Al llarg de la seva trajectòria, Benito va mantenir una relació constant amb el Museu, en el marc del qual va realitzar diverses accions i instal·lacions: "Baiart, jac impacient. Opus II". (1981), "Assaig per l’ Òpera Europa. Murmuri del bosc" (1984) i "Antwort" (2003), o la darrera proposta que va permetre revitalitzar la seva activitat creativa. 

La ciutat de Granollers sempre ha acompanyat Benito. Hi conserva un grup d'amics i són nombroses les cases de particulars, comerços,  despatxos i restaurants amb obra i projectes d’interiors de l'artista.  També va estar vinculat sempre a l’Ajuntament, que li va fer diversos encàrrecs, un dels últims, l’estand institucional de la Fira de l'Ascensió 2005. 

Des del 2009, el Museu de Granollers impulsa l’espai web www.jordibenito.cat,  dins la proposta de projectes residents, amb la voluntat de documentar-ne l'obra i esdevenir l'espai virtual de recollida dels testimonis viscuts, reportatges, vídeos i documents, i també les referències biogràfiques i bibliogràfiques de l’artista, per difondre'n l'obra i la trajectòria.

El 2010, en el marc del Mercat de l'Audiovisual de Granollers es va presentar el documental  "Benito en primera persona" produït pel Granollers Audiovisual SL, que recull fragments d'entrevistes i reportatges de Granollers Televisió que apropen la figura de Jordi Benito, un dels pioners de l'art conceptual català i un dels artistes granollerins més reconeguts internacionalment.  Se'n pot veure un abstract al següent enllaç: http://vimeo.com/24458029

El setembre passat, el Museu de Granollers i Nau Côclea editaven "Accions paraparèmicament ictòpiques de Jordi Benito" (Granollers, 2011), un llibre que recull textos del poeta Carles Hac Mor sobre les accions de Benito, amb imatges de l'artista Vicenç Viaplana.

També, des de 2010, es treballa en col·laboració amb el MACBA per fer el dipòsit, inventari i documentació dels fons documentals llegats per l'artista, com a procés previ per a exposicions futures.