Acte públic en commemoració del Dia Internacional de l'Holocaust i de Prevenció de Crims Contra la Humanitat

Un concert i una encesa d'espelmes van recordar les víctimes del règim nazi

28 de Gener 2016
+
Brossa Quartet de Corda va portar a Granollers les músiques de les víctimes dels camps de concentració. Fotos: T. Torrillas
Ahir al vespre la Sala Francesc Tarafa va acollir un concert i una encesa d'espelmes per commemorar el Dia Internacional de l’Holocaust i de Prevenció de Crims Contra la Humanitat. L’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar el 2005 la resolució 60/7 on condemnava, sense excepcions, qualsevol manifestació d’intolerància religiosa, incitació, assetjament o violència contra persones o comunitats basada en l’origen ètnic o les creences religioses, a qualsevol lloc del món.
 En aquest sentit, es designava el 27 de gener, aniversari de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz, com el Dia Internacional en Record de les Víctimes de l’Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat i s’instava, de manera urgent, a tots els Estats membres a desenvolupar programes educatius en memòria de la tragèdia per a la prevenció d’actes de genocidi.
 
Treball amb les escoles sobre els camps de concentració
A Granollers, dins del programes d’educació per la pau i de recuperació de la memòria històrica que es porten a terme a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, es va començar a treballar l’any passat amb les escoles en el record dels camps de concentració nazis, especialment en el de Mauthausen, on van estar presos molts republicans espanyols. 
En aquesta mateixa línia el proper dimecres 3 de febrer a les 7 del vespre a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau es presentarà el treball de recerca “De Granollers a l'infern”, de Núria Sala, on coneixerem, en concret, quins van ser els deportats granollerins als camps nazis. Un acte que serà conduït per l’historiador Joan Garriga. 
 
Es compleixen 77 anys del bombardeig de Granollers de gener de 1939
Avui dia 28 de gener es compleix l’aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Granollers, una ciutat, aleshores, plena de runes i espantada. Fa setanta-set anys Granollers i diversos municipis de la comarca acabaven de ser bombardejats. Uns atacs aeris menys coneguts que els de 1938 però que van causar una quarantena de morts i van afectar edificis com l’Hospital de Granollers, els tallers de Can Trullàs o la fàbrica Roca Umbert. Malgrat que mai es van donar dades concretes dels llocs on van impactar les bombes ni dels morts produïts, avui sabem que bona part d’ells eren familiars entre ells procedents de Lúcar, Almería, gent que havia vingut a Granollers a la recerca d’unes millors condicions de vida.
Per recordar totes les víctimes, les dels camps nazis i també les que es produeixen en els conflictes oberts actualment, el públic assistent va encendre una espelma al final del concert que va quedar dipositada a l’entrada de la Sala Tarafa.
Abans, Rosa Toran en representació de l’Amical de Mathausen, va explicar el sentit de la commemoració del Dia Internacional de l’Holocaust i de Prevenció de Crims Contra la Humanitat.
 
Músiques de l'Holocaust
Brossa Quartet de Corda, amb textos recitats per l'actor Elies Barberà, van oferir un concert que amb el nom de “Músiques de l’Holocaust” estava integrat majoritàriament a partir de material artístic creat als camps de concentració nazis i generat per les víctimes mateixes.
Al llarg de la Segona Guerra Mundial, persones relacionades amb el règim nazi enregistraven les cançons populars cantades per les seves víctimes per tal que, amb la seva mort, no desapareixessin les seves tradicions.