180 actes a la Festa Major de Blancs i Blaus 2010

Del 21 al 29 d’agost Granollers celebra la Festa Major de Blancs i Blaus. Per aquesta edició es manté el nombre d'actes, 180. Una programació variada per a públic de totes les edats i concentrada a diferents espais de la ciutat. Carrers, places i parcs es

20 de Juliol 2010
+

La programació segueix el mateix esquema que en les darreres edicions. Algunes de les novetats incorporades a la Festa Major passada, i després d'una valoració positiva, es mantenen per enguany, és el cas de la supressió de les nits golfes organitzades per les colles de Blancs i Blaus, i els horaris de finalització de la festa, a les nits: dissabte 21, a les 4 h, de diumenge 22 a dimecres 25, a les 3 h, dijous 26 a les 4 h, divendres 27 i dissabte 28, a les 6 del matí i el diumenge 29 d'agost, a les 3 h.
La fira d’atraccions s’instal·la, del 26 al 29 d’agost al Parc Firal, al costat de la ronda Sud.

El carrer d'Anselm Clavé i les places de l'entorn, nous espais remodelats oberts a la festa

La 27a edició de la Festa Major de Blancs i Blaus presenta, en aquesta ocasió, nous escenaris renovats com són les places de la Corona, de Maluquer i Salvador i de Perpinyà. A més, per primera vegada la Festa Major es desenvoluparà al remodelat carrer d’Anselm Clavé, totalment convertit en passeig; així les proves de competició de l'estirada de corda i la passada de rajoles tornen a la carretera. D'altra banda, els campionats de futbolí i dòmino es traslladen de la plaça de la Porxada a la plaça de la Corona.

Talls de trànsit

L’avinguda del Parc es talla al trànsit, a partir de dimarts 24 d’agost, amb motiu de la instal·lació de l’escenari i l’espai destinat als balls de nit.

Aniversaris

Enguany dues entitats de la ciutat celebren efemèrides destacades, d'una banda els Diables de Granollers que fan 25 anys i els Xics de Granollers que commemoren la primera actuació castellera que va tenir lloc a la festa Major de 1990, tot i que els Xics celebraran l'any vinent el 20è aniversari de la seva fundació.
El diari digital aravallès  celebra el seu primer any de fundació, va començar la seva publicació durant la  Festa Major de Blancs i Blaus de 2009 i per aquest motiu durant els dies de festa major presenta, a l'equipament juvenil El Gra, una exposició de les millors fotografies que ha publicat aquest mitjà de comunicació.
 25è concurs de Rajolers

Aquesta Festa Major se celebren 25 edicions del concurs de Rajolers, la prova emblemàtica de la festa. Els dos rajoler, el blanc, Gali i el blau, Locubiche, tornaran a ser protagonistes de l'emocionant concurs, el darrer dia de festa major al Palau d'Esports.

25 anys dels Diables de Granollers

Amb motiu de la celebració dels 25 anys dels Diables de Granollers, la colla presenta l'exposició: Diables! 25 anys fent foc, que s'exposarà al Museu de Granollers del 21 d'agost al 12 de setembre. De la colla dels Blaus, el 30 d'agost de 1985, neix un grup de diables per tal d'engrescar la Festa Major de la ciutat; aquell any es fa el primer correfoc que manté, encara avui, el mateix recorregut. L'exposició convida a fer un recorregut per la història de l'entitat. L'exposició s'inaugurarà el dissabte 21 d'agost a les 20.30 h al Museu de Granollers.
A més, els Diables de Granollers organitzen un concurs de fotografia sota el títol “El món del diable”.

20 anys del Drac de Granollers

El Drac de Granollers fa 20 anys, i per aquest motiu la colla del Drac prepara un ball especial per dissabte de Festa Major, aquest serà el primer dels actes d'aniversari que s'allargaran fins la Mostra de Bestiari 2011, que s'aprofitarà per celebrar, coincidint amb l'Ascensió, els 10 anys del Drac petit.

20 anys dels Xics de Granollers

Ara fa 20 anys, la colla dels Blancs va tenir la pensada de fer castells a la festa major. L'any 1990 es van poder veure construccions castelleres al parc de Torras Villà. Arran d'aquest acte de Festa Major es va originar la idea de crear una colla castellera a la ciutat, a finals de 1990 es van fundar Xics de Granollers. La colla no prepara cap acte per aquesta edició de la festa major, la celebració es farà el proper any juntament amb els actes del 20è aniversari de Xics de Granollers.

10 anys del Relat de Festa Major
El Relat de Festa Major. 10 anys, la festa vista per deu autors i autores diferents

Matthew Tree, Toni Sala, Eva Piquer i Carles Capdevila, Laila Karrouch,  Xavier Moret, Albert Sánchez Piñol, Gemma Lienas, Màrius Serra,  Joan Soler Amigó són els noms dels autors i autores del llibre El Relat de la Festa Major. 10 anys, editat conjuntament per Alpina i l'Ajuntament de Granollers.
Des de l'any 2000, la Comissió de la Festa Major convida un escriptor conegut perquè posi sobre paper les impressions i sensacions que li provoca la festa. Cadascú amb el seu estil i personalitat, el llibre permet fer un recorregut per tots aquests anys de Blancs i Blaus. El pròleg l'ha fet Santi Montagud i el volum es presentarà el dissabte 21 d'agost al Museu de Granollers, a dos quarts de 9 del vespre.

Vicenç Villatoro, el relator d'aquesta festa

L'escriptor i periodista Vicenç Villatoro serà el relator de la Festa Major 2010. Villatoro s'ha mostrat molt agraït per l'encàrrec i ha anunciat que farà el relat en format dietari.

Els espectacles al parc Torras Villà

Dimecres 25 d’agost
19 h
Conte de Festa Major, amb la Cia de L'Ou Ferrat
“El mercat, la Porxada, una juguesca, el poble corre amunt i avall, el concurs de rajoles, festa a la fonda i el final tothom vol tornar-hi“. És així com la Cia. l'Ou Ferrat amb en Rah-mon Roma (narració, guitarres i altres màquines sonores), l'Oriol Casas (bateria i programacions electròniques) i en Werwns (grafitti/il·lustracions en directe) ens presenten el conte de Festa Major. La música, la narració i les il·lustracions ens explicaran de nou la història d'en Rayo i en Maynou ara fa més de 100 anys que van iniciar la juguesca amb les  rajoles i després a continuat amb les colles de Blancs i Blaus. No us perdeu aquesta nova versió moderna del conte que de ben segur no us deixarà indiferent.

22 h
Cinema familiar Pluja de mandonguilles

Flint Lockwood és un jove inventor que somia en crear quelcom que millori la vida de tot el món. Quan la darrera màquina de Flint, dissenyada per a transformar l'aigua en menjar, destrueix accidentalment la plaça de la ciutat i s'eleva fins als núvols, tem que la seva carrera com a inventor s'ha acabat. Però succeeix un fet inesperat: hamburgueses amb formatge comencen a caure del cel. La seva màquina funciona! El menjat climàtic és un gran èxit, i Flint es fa amic de Sam Sparks, la noia del temps que arriba al poble per a cobrir el que ella anomena "el fenomen meteorològic més gran de la història".

Dijous 26 d’agost
23 h
Espectacle de dansa - flamenc amb la Cia. Jesús Cortés
El cos de dansa format per ballarines amb edats compreses entre 16 i 26 anys i un primer ballarí Jesús Cortés, ens presenten un espectacle que combina el clàssic espanyol amb el rigorós directe d'alguns “palos” del flamenc i petites pinzellades dels músics que els acompanyen. Faran un recorregut per tots el “palos” del flamenc (colombiana, alegrías, soleá, siguirilla, bulería, fandangos, tangos,...), populars sevillanes i rumba, amb una gran varietat coreogràfica i de vestuari.

Divendres 27 d’agost
22 h
Nit d'Havaneres i Cançó de Taverna amb Els Tranquils i el grup Port-Bo, amb cremat de rom

Les havaneres que es feien a la plaça de Can Trullàs, en horari de tarda, canvien el format i es converteix en un espectacle, al Parc de Torras Villà, que combina havanera i cançons de taverna, a càrrec d'Els Tranquils trio vocal masculí. Format a Osona i especialitzat en cançó popular i tradicional catalana interpreten cançons de taverna, satíriques i humorístiques que s'alternen amb temes de balada més lírics sense perdre mai la frescor, l'espontaneïtat i una comunicació directe amb el públic.
Els acompanyaran el grup Port-Bo de Calella de Palafrugell impulsors de la cantada d'havaneres de Calella, format per Alfons Carreras (tenor), Irineo Ferrer (baríton) i Carles Casanovas (veu baixa, guitarra i direcció musical) interpretaran un repertori heretat en gran part dels vells cantaires de Calella, format per havaneres clàssiques i noves, valsos mariners, balades, boleros, sardanes, cançó catalana,....

Dissabte 28 d’agost
23 h
Espectacle de teatre amb Pep Plaza
Pep Plaza, des de fa 15 anys, presenta un espectacle en format de monòleg on van apareixent diferents personatges de la vida política, esportiva, social, musical... L'humorista personalitza cada actuació amb un espectacle molt senzill: dalt l'escenari:el tamboret, una guitarra, el micròfon i el Pep.

Diumenge 29 d’agost
17.30 h
Espectacle familiar de circ amb KD Circ
KATAKRAK és un espectacle pluridisciplinari, dirigit a tots els públics, sense text.Dos personatges insòlits entren a escena per regalar-nos una hora del circ més autèntic.
Ell, pallasso maldestre, acròbata excèntric i equilibrista desequilibrat.
Ella, pícara il·lusionista, simpàtica perfeccionista i alquimista de la gravetat.
Circ ple d'humor i màgia, entrelligat amb un fil teatral i musical. Acrobàcia, cascades, cèrcol aeri, malabars, equilibris, corda volant i clown. Tot plegat fan de Katakrak ... Simplement Circ!!!

L'empresa pirotècnica Vulcano farà el castell de focs de la Festa Major

L'empresa pirotècnica Vulcano, de Madrid, ha guanyat el 21è Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona i serà la responsable, així, del castell de focs de la Festa Major de Granollers, el diumenge 29 d'agost a les 22.30 h al Parc Firal. L'Ajuntament de Granollers actua com a institució associada al també anomenat certamen pirotècnic de la Mediterrània, atorgant al guanyador el premi especial Festa Major de Granollers-Trofeu de Blancs i Blaus. El jurat del concurs valora aspectes com l'ocupació de l'espai aeri, la intensitat, la varietat cromàtica, la sonoritat, l'elegància, l'originalitat i el ritme per decidir el guanyador.
Aquesta empresa també ha guanyat el Concurs de Focs Artificial San Fermín 2010.

Per una festa més accessible

Les persones amb dificultat física, psíquica o sensorial rebran suport per assistir i participar als actes de Festa Major. Els agents cívics facilitaran a les persones interessades l’accés i el fet de disposar d’una bona situació i visió en els espectacles festius. Per a més informació i/o dubtes, truqueu al telèfon 638 062 640, del 23 al 29 d’agost.
D’altra banda, la cerimònia d’inici de festes, el pregó i el veredicte tornaran a comptar amb  traducció simultània en llenguatge de signes.

Dóna sang per Festa Major

“A la festa, deixa-t’hi la sang!” és l'eslògan per captar donants de sang i que, per tercer any consecutiu acull la Festa Major de Blancs i Blaus. La campanya de donació de sang dura tres dies, a la parròquia de Sant Esteve a les 17 h de dimarts 24 i dimecres 25 d’agost. El tercer dia de donació de sang és divendres 27, a partir de les 10 h a l’avinguda del Parc. Aquesta activitat està organitzada pel Banc de Sang i Teixits del Departament de Salut i l’Ajuntament de Granollers, amb la col·laboració de l’Associació de Donants de Sang del Vallès Oriental i  Creu Roja Granollers.
Recomanacions: Qui pot donar sang?
Es pot donar sang si es tenen entre  18 i 65 anys
Si el pes corporal supera el 50 kg
Si no s’ha patit hepatitis després dels 12 anys
Per donar sang no fa falta anar dejú

Millora i reforç WC

S'incrementa, respecte l'any passat, el nombre de mòduls equipats amb WC, aigua i servei de neteja i vigilància permanent, que passa de dos a quatre i estaran instal·lats a la plaça de l’Església, a la plaça Folch i Torras, a la plaça Barangé i al parc de Torras Villà.
A més, es col·loquen cabines sanitàries i urinaris a cinc espais de la ciutat: plaça de Maluquer i Salvador, plaça de Perpinyà, plaça de Barangé, plaça de l'Església, i parc Torras de Villà.

Informació de la Festa
La Pedra de l'Encant
Com cada any la Pedra de l’Encant, el periòdic de la Festa Major, es repartirà a totes les llars de la ciutat juntament amb el programa de mà. Tota la informació de la festa es trobarà a diversos equipaments municipals. Les notícies de la festa també es poden consultar amb les actualitzacions, al moment, a la pàgina web www.blancsiblaus.cat, on es podrà llegir el relat de la festa a càrrec de Vicenç Villatoro.

www.blancsiblaus.cat

La web www.blancsiblaus.cat, dissenyada per Perception, reforça el paper participatiu de la ciutadania a la festa. Compta amb un bloc, on tothom pot fer-hi aportacions i també hi ha canals directes al flickr, facebook i twitter. No falten les seccions habituals com són el relat, la galeria d'imatges o l'agenda d'activitats.

SMS de Festa Major

L'Ajuntament de Granollers té un nou canal de comunicació amb la ciutadania que és l'enviament de missatges al mòbil (SMS). Les persones interessades a rebre informació puntual (en cas de canvi o anul·lació d'actes o informació de darrera hora) sobre Festa Major poden donar-se d'alta a aquest servei a la web municipal: www.granollers.cat/ovac

Les colles de Blancs i Blaus i les entitats, protagonistes de la festa
La Festa Major de Granollers té el pilar de totes les colles de Blancs i Blaus i de les entitats: Diables, Drac de Granollers, El Colom, Xics, Aula Lírica, Agrupació Sardanista, Esbart Dansaire, Amics dels Gegants i Cap-grossos, Passaltpas, Agrupació Excursionista.
En aquesta edició de la Festa Major el Club Bàsquet Granollers organitza la primera competició de bàsquet 3x3, el dissabte 28 d'agost a partir de les 9.30 h.