Atenció a persones vulnerables

  •  Es garanteix l’atenció de les persones vulnerables i es donarà cobertura a les necessitats bàsiques d’aquest col·lectiu. Els treballadors i treballadores de Serveis Socials i el Servei d’Atenció i Informació a les Dones (CIRD) atendran per telèfon i només es fan atenció personalitzada en cas d’urgència.
  • El Servei d’Atenció a Domicili (SAD) és manté i s’ampliaran si el servei ho requereix.
  • Se suspenen els terminis administratius i s’interromp els terminis per a la tramitació dels procediments administratius. Es paralitzen els tràmits per sol·licitar beques i ajuts. És a dir tots els terminis de presentació dels ajuts: material i llibres, pràctica esportiva, escola de Música, escoles bressol municipals queden ajornats fins a nova data.

CatSalut informa que sobre la reorganització de l’atenció sanitària al CAP Sant Miquel i al CAP Centre de Granollers de manera temporal i fins a nou avís s’han reorganitzat els serveis sanitaris:

  • De manera temporal i fins a nou avís, davant de la situació actual, Catsalut amb la finalitat de poder oferir una millor atenció sanitària a la ciutadania, a partir del dia 21 de març informa que es modifiquen els horaris d’atenció dels Centres d'Atenció Primària:

  • Obertura de dilluns a divendres, de 8 a 20 h, i els dissabtes, de 8 a 17 h: CAP Vallès de Granollers (c. Museu, 19)
  • Obertura de dilluns a divendres, de 8 a 20 h: CAP Canovelles (c. Indústria, 23) i CAP Les Franqueses (c. Girona, 290)
  • El CAP Sant Miquel (av. Francesc Macià 154 ) està obert de dilluns a divendres, de 8 a 20 h, només per a l’atenció pediàtrica

L'Ajuntament fa un seguiment de les necessitats de les persones grans durant el confinament

S'ha contactat amb persones a partir de 80 anys i també es farà amb la franja de 75 a 79 anys amb l'objectiu de detectar necessitats socials no cobertes

15 d'abril 2020

L'Ajuntament segueix l'estat de les persones grans durant el confinament
Un grup de treballadors i treballadores municipals, amb la coordinació dels Serveis Socials Municipals i el Punt de Voluntariat, estan ultimant les trucades telefòniques a persones a partir de 80 anys, empadronades a Granollers, que viuen soles i que no havien demanat cap prestació als serveis socials municipals. Són 539 persones a les quals s'estan trucant, aproximadament la meitat de les que tenen aquesta franja d'edat a Granollers. L'objectiu d'aquest seguiment és detectar possibles necessitats socials derivades del confinament obligat, que posa les persones grans que viuen soles en una situació d’especial vulnerabilitat, al no poder moure's per anar a comprar alimentació o medicaments o tenen dificultats per comunicar-se amb l'entorn. Així, a cada trucada s'intenta conèixer la situació real de convivència en el domicili de la persona contactada, si algun familiar o veí/ïna els cobreix les necessitats, si es troben bé de salut i, si s'escau, activar serveis com la teleassistència o fer-los arribar la compra, entre d'altres. 
 
De les trucades efectuades, la immensa majoria manifesta tenir suport d'un familiar que ha anat a viure amb ells durant l'estat d'alarma, o que viu molt a prop i els acosta els que puguin necessitar. Només una trentena de persones han demanat que els tornin a trucar de nou mentre duri el confinament. 
 
Un cop finalitzin les trucades del grup a partir de 80 anys, s'iniciaran les trucades per a la franja d'edat d'entre 75 i 79 anys, amb el mateix objectiu.

L'alberg per a persones sense sostre es trasllada al Pavelló de Can Bassa amb més capacitat i abast comarcal

S'ha habilitat per tal que trenta persones hi puguin passar el confinament per la COVID-19

 
08 d'abril 2020

Els llits ocupen bona part de la pista del Pavelló de Can Bassa. Foto: Creu Roja Granollers
El Pavelló de Can Bassa s'ha convertit en un nou alberg temporal per tal que hi passin el confinament per la COVID-19 persones sense sostre de Granollers i de la comarca. Aquest equipament, que s'acaba de posar en marxa, l'ha organitzat l'Ajuntament de Granollers, compta amb la gestió de Creu Roja Granollers, el suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració del Xiprer, Caritas i Humana.
 
Des del passat 25 de març ja es va habilitar a Granollers el Pavelló del Tub com a alberg temporal, amb 12 places disponibles, que s'han anat cobrint gradualment. Ara, gràcies a la Diputació de Barcelona, el servei s'estén a la comarca amb una capacitat de 30 places, 15 per a persones de Granollers i les altres 15 per a persones de la comarca.
 
En el vestíbul del Pavelló s'hi ha habilitat la zona de menjador, mentre que en la pista de joc s'hi han col·locat els llits, on dormiran els homes, mentre que les dones disposaran dels vestidors per dormir-hi. A més també hi ha un espai de bugaderia, amb rentadora i assecadora. 
 
Creu Roja Granollers s'ha ocupat d'aspectes logístics com ara muntar els llits i també portarà els menús diaris fins al pavelló des de les instal·lacions de l'Escola Bressol Municipal Tortuga, en les neveres de la qual s'hi guarda el menjar. A més, equips de dos professionals i personal voluntari de l'entitat, organitzats per torns, cobriran el servei de dilluns a divendres, des de les 12.20 h fins a les 21 h i els caps de setmana de 16 a 21 h. Tindran cura dels torns de dinar i sopar i proposaran activitats per a la tarda. En aquest nou alberg Creu Roja donarà suport en la gestió dels nous ingressos que corresponen a les places assignades a municipis de la comarca i també ha dotat la instal·lació amb llençols, mantes i tovalloles.
 
Per la seva banda l'Ajuntament de Granollers hi posa educadors comunitaris en la franja de matí. El personal voluntari del Xiprer, tal com ja feia en el Pavelló del Tub, continuarà preparant els esmorzars, mentre que Caritas proporcionarà roba i Humana sabates, a qui ho pugui necessitar. L'Associació de Veïns i gent del barri de Can Bassa han col·laborat en la recollida de material per a l'alberg.

 

Granollers ultima el repartiment de les targetes moneder per garantir la continuïtat de les beques menjador

Els serveis socials municipals estan treballant amb els col·lectius més vulnerables prevenint i vetllant per les noves necessitats que es plantegen en la situació de confinament

 
Avui dijous 26 de març s'acabaran de repartir a domicili les targetes moneder que ha emès la Generalitat de Catalunya per garantir la continuïtat de les beques menjador a prop de 1.500 alumnes vulnerables de Granollers. Les targetes van arribar dilluns al Consell Comarcal del Vallès Oriental i, a continuació, personal de Serveis Socials de l'Ajuntament les va assignar a cada alumne. Alhora, un segon equip, ha anat trucant les 820 famílies beneficiàries per explicar el funcionament d'aquesta targeta, de manera que quan es porta a domicili, no s'exposa a la persona que les reparteix. Aquest repartiment l'està fent personal de Serveis socials i d'altres serveis municipals que s'han prestat voluntaris. Cada targeta té un saldo de 40 euros, import que correspon a quatre euros per infant i dia, per cobrir els àpats des que es van tancar les escoles. Les targetes s'ha de fer servir per comprar menjar i es poden utilitzar en qualsevol botiga de queviures. Si l'estat d'alarma s'allarga, la Generalitat recarregarà automàticament el saldo de la targeta. 
Per a qualsevol incidència relacionada amb aquestes targetes podeu trucar al telèfon 93 842 66 65.   
Increment del Servei d'Atenció a Domicili i repartiment de lots de menjar a persones vulnerables
 
D'altra banda, els Serveis Socials municipals estan fent seguiment telefònic a famílies vulnerables i gent gran, en aquesta situació de confinament. Pel que fa al servei de teleassistència, s'estan produint altes del servei, especialment a causa de la situació que estem vivint. En lloc d'instal·lar-los els aparells de teleassistència a les llars, se'ls ofereix el servei a través d'una línia 900. Les teleassistències cofinançades per l'Ajuntament de Granollers són aproximadament unes 1.400.
 
A més també s'estan atenent les 42 noves peticions del servei d'àpats a domicili a persones que no eren usuàries de serveis socials però que per raó de la seva situació actual han demanat el servei.
Tant amb el servei d'ajut a domicili com amb el d'àpats s'ha pogut donar resposta a les persones usuàries que anaven abans als centres de dia, ara tancats.
 
D'altra banda, cada dilluns es reparteixen lots de menjar a domicili a persones vulnerables que no es poden desplaçar al magatzem del Xiprer i/o que no tenen recursos. De moment ja s'han lliurat una trentena d'aquests lots, que preparen personal voluntari del Xiprer i que reparteixen personal municipal. D'altra banda Creu Roja també està subministrant menjar precuinat a persones que ho necessiten i es poden desplaçar a buscar-lo. D'aquesta manera s'estan atenent a les persones més vulnerables, després que el menjador social del Xiprer ha hagut de tancar perquè la major part dels seu personal voluntari eren, per la seva edat, persones de risc en aquesta situació de pandèmia. 
 
En aquesta emergència que estem vivint, des dels serveis socials municipals també s'està trucant a totes les dones registrades en el Centre d'Informació i Recursos per a Dones (CIRD), per continuar fent-ne atenció i seguiment.
 
La regidora M. del Mar Sánchez assegura que "l'equip de serveis socials està treballant per prevenir i vetllar les noves necessitats que van sorgint en aquesta situació excepcional que estem vivint".

El Pavelló del Tub condicionat com a alberg per a persones sense sostre

El Pavelló del Tub s’ha convertit de manera provisional en un alberg per a gent sense sostre amb capacitat per a una dotzena de persones. La instal·lació s'ha habilitat de manera que les persones que ho necessitin puguin confinar-se i dormir en els vestidors, on hi ha dutxes i lavabos. També hi ha un espai de menjador que gestiona personal voluntari de Creu Roja. Aquesta entitat s'encarrega tambéd'aspectes de suport logístic, si fos necessari. Per la seva banda, voluntaris del Xiprer preparen els esmorzars. L'Ajuntament ha contractat els serveis de neteja i els àpats i també disposa de personal de l'àmbit social per donar-hi suport. Aquest dispositiu té unes hores al dia personal sanitari que s'ocupa de fer la supervisió sanitària diària de les persones que puguin fer servir la instal·lació.