Pregó de l'Ascensió

El pregó de l'Ascensió 2023 ha estat pronunciat per Ada Parellada aquest dimarts 16 de maig a les 19.30 h a la Sala Tarafa. És l'acte que enceta la 71a edició de les Fires i Festes de l’Ascensió a la ciutat. Abans del pregó, s'ha fet la recepció a la pregonera a l'Ajuntament de Granollers i, tot seguit, els gegants grossos de la ciutat, l'Esteve i la Plàcida, l’han acompanyat en cercavila fins a la Sala Tarafa.

L’Ada és la tercera de la família Parellada que dona el tret de sortida a les Fires i Festes de l’Ascensió. Prèviament, han estat pregoners el seu pare, Francesc Parellada, l’any 1983, i el seu germà Ramon, l’any 1996.

Ada Parellada (Granollers, 1967) és filla de la Fonda Europa, un dels establiments més emblemàtics de la ciutat, amb més de 250 anys d’història.

Reconeguda amb la Creu de Sant Jordi 2016, va iniciar la seva aventura culinària en solitari, l’any 1993, amb l’obertura del restaurant Semproniana, al centre de l’Eixample de Barcelona.

És autora d’una vintena de llibres de receptes i l‘any 2012 va escriure la novel·la Sal de vainilla. La seva darrera publicació, l’any 2022, és Sopes. Brous, escudelles i sopes fredes.

Ha col·laborat un diversos mitjans de comunicació, on ha reivindicat la necessitat de recuperar els hàbits culinaris a les llars. Actualment, col·labora a "La tarda de Catalunya Ràdio", a Catalunya Informació, a "La Caravana" de Ràdio Estel i al diari digital El Nacional.

També ha fet nombroses xerrades i tallers de cuina per educar en alimentació dirigiges a famílies amb infants i és activista en la lluita contra el malbaratament alimentari. En aquest sentit, és patrona de la fundació Espigoladors i ha participat en diverses accions per fer palès aquest problema mundial i promoure l'aprofitament alimentari. Igualment, és patrona de la Fundació ASCA, Acció Solidària contra l’Atur.

El 2021, arran de la pandèmia, va impulsar Menú Circular, un projecte solidari de doble impacte social i econòmic amb l’objectiu de garantir el dret a l’alimentació de les persones vulnerables i alhora reactivar el sector de la restauració.

Així mateix, és comissària de l’exposició itinerant "Què mengem avui?", que aborda els aspectes culturals de l'alimentació i respon a la pregunta "per què mengem el que mengem?", del Museu de Ciències Naturals de Granollers en col·laboració amb la Diputació de Barcelona.

 

Edicions anteriors

2015 Anna M Duran i Casanovas
2014 Anna M Jansana i Duran
2013 Montserrat Ponsa
2012 Pepita Maymó
2011 Hermínia Jubany i Berga
2010 Mercè Riera
2009 Montserrat Lorente
2008 Anna Maria Palé
2007 Marta Estrada
2006 Eva Oriol
2005 Dolors Lamarca
2004 Marta Mata
2003 Joan Triadú
2002 Joan Clos
2001 Marc Mayer Olivé
2000 Antoni Ros Marbà
1999 Pius Canal Anfres
1998 Ramon Munné i Coll
1997 Pere Canal Baliu
1996 Ramon Parellada Garrell
1995 Oriol Montaña Tuset
1994 Josep Lluís Arimany i Nicolau
1993 Jordi Baulies i Cortal
1992 Maria Mercè Roca
1991 Antono Jonch i Cuspinera
1990 Amador Garrell i Soto
1989 Manuel Vázquez Montalbán
1988 Pasqual Maragall
1987 Esteve Duran i Ventura
1986 Josep Verde Aldea
1985 Oriol Bohigas
1984 Pere Crusellas i Solsona
1983 Francesc Parellada i Novellas
1982 Francesc Martí Jusmet
1981 Núria Albó
1980 Maria Aurèlia Capmany (llegit per Frederic Roda)
1979 Ningú
1978 Ningú
1977 Jordi Baulies (no es va fer per malaltia del pregoner)
1976 Guillermo Diaz-Plaja
1975 Josep Estrada i Garriga
1974 Josep M Puchades
1973 Carles Vallbona Calbó
1972 Jaume Llacuna Poch
1971 Joan A Samaranch
1970 Joan Segura Palomares
1969 Josep Navarro Villodre
1968 Carles Font Llopart
1967 Pere Crespo Gil
1966 Narcís de Carreras
1965 Josep M. López Cepero
1964 Santiago Udina Martorell
1963 Bartomeu Soler
1962 Francesc Torras Villà
1961 Josep M Porcioles
1960 Ignasi Agustí Peypoch
1959 Marquès de Castellflorite