Agenda

+
12 abr. 2018 - 20:00h

Ponència "Rere les passes vallesanes de Rafael Patxot i Jubert"

A càrrec de Xavier Ciurans i Vinyeta

Categoria: Xerrada

  • Museu de Granollers

    • Adreça: C. d'Anselm Clavé, 40-42
    • Telèfon: 938 426 840
    • Fax: 938 793 919
    • a/e: museu@granollers.cat

A càrrec de Xavier Ciurans i Vinyeta (Historiador, professor de l’Àrea de Ciències Socials i cap del departament d’Arts i Humanitats de l’Escola BetàniaPatmos de Barcelona).

 

Rafael Patxot i Jubert (1872-1964) va ser un dels mecenes de la cultura catalana més extraordinaris de la primera meitat del segle XX, però el seu nom encara no és prou conegut a casa nostra. Un tarannà poc amant de protagonismes i un llarg final de vida allunyat de Catalunya –va passar els seus gairebé últims trenta anys a un exili “voluntari” a Suïssa– expliquen aquest lamentable desconeixement. El seu caràcter categòric, sovint catalogat de pedra picada, i les circumstàncies que li tocaren viure, justifiquen que es fes cisellar els mots “Adeu-siau” al portal de la casa que hauria d’haver acollit la seva vellesa, justament al Vallès. La ponència pretén resseguir les petjades que aquest empordanès multimilionari, pioner de l’astronomia i la meteorologia moderna i treballador incansable de la cultura, va deixar a la nostra comarca.

            

Xavier Ciurans i Vinyeta (Santa Eulàlia de Ronçana, 1975) és historiador, professor de l’Àrea de Ciències Socials i cap del departament d’Arts i Humanitats de l’Escola BetàniaPatmos de Barcelona.

 

Org.: Associació Cultural de Granollers